You are currently viewing Miksi niin monen tavoitteellisesti kuntoilevan salitreeni polkee paikallaan?

Miksi niin monen tavoitteellisesti kuntoilevan salitreeni polkee paikallaan?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Voima

Käykö sinun treenissäsi niin, että joskus tulee kivasti kehitystä, mutta toisinaan mennään taakse päin? Kun vuosi on ohi, tuntuu että ei olla edetty tuumaakaan?

Onnistuneessa pitkäjänteisessä, nousujohteisessa treenissä rakennetaan kehitystä kehityksen päälle.

Aloittelijana tämä on aika helppoa, mutta keskitason sekä edistyneemmän treenaajan kehittyminen on huomattavasti vaikeampaa.

Ihmisen potentiaali ei ole loputon. Mitä lähemmäksi omaa potentiaalia päästään, sitä vaikeampaa on saada tuloksia.

Ylikunto opetti

Opin tämän itse kantapään kautta 10 vuotta sitten, kun ajauduin 6 kk kestävään ylikuntoon. En ollut todellakaan edes lähellä omaa potentiaaliani, mutta en ollut myöskään enää aloittelija.

En osannut ohjelmoida riittävän hyvin ohjelmiani, enkä tehnyt treenin ulkopuolella oikeita asioita. Vaikka lopputuloksena ei useimmiten olisikaan ylikunto, sanoisin että iso osa tavoitteellisesti treenaavista tekee näitä samoja virheitä, jotka vaikeuttavat kehittymistä.

Kun sen sijaan aloin tekemään asioita järkevämmin, treeni on edennyt ennustettavalla tavalla kuukaudesta toiseen.

Ylikunnon jälkeen ymmärsin, että treenasin liian kauan aloittelijan ohjelmalla. Tein treenit liian usein kovaa, enkä osannut arvostaa tarpeeksi palautumista.

Tässä 3 tärkeintä asiaa, jotka opin:

  1. Treenitehojen rytmittäminen: Kehittyneemmän treenaajan kannattaa tehdä treeninsä suurimman osan ajasta maltilla. Joka treeniä ei voida tehdä kovaa. Toimiva intensiteetin rytmitys takaa sen, että ei törmätä seinään heti ohjelman alkuvaiheessa.
  1. Liikevariaatioiden hyödyntäminen: Myös liikevariaatioita kannattaa vaihdella aina välillä, koska elimistö tottuu samaan ärsykkeeseen. Rasitusvammojenkin riski vähenee, kun ei jauheta täsmälleen samaa liikerataa kuukaudesta toiseen.
  1. Riittävä palautuminen: Palautumista kannattaa pitää yhtä isossa arvossa, kuin salitreeniä. Niitä ei voi erottaa toisistaan. Keho palautuu levossa, salin ulkopuolella. Jos palautuminen ei toimi kunnolla, et todennäköisesti ehdi vahvistumaan tai kasvattamaan lihasta palautumisen aikana. Pahimmillaan saatat jopa heikentyä, koska kovat treenit vievät suorituskykyä alas, etkä palaudu edes lähtötasolle.

Hyvin palautunut treenaaja ei myöskään sairastu niin usein, mikä on tärkeää säännöllisyyden ja jatkuvuuden kannalta.

Nämä ovat niitä perusjuttuja, joilla pääsee jo todella pitkälle, olettaen että jaksetaan tehdä säännöllistä työtä. Ne tekevät treenituloksista helpommin ennustettavia, mikä on valmentajan työssä todella tärkeää. Se tekee myös harjoittelusta mielekkäämpää.

Kiitos kun jaksoit lukea!

-Stelios

P.S. Jos sinua kiinnostaa treenata ohjelmalla, joka on tehty tasollesi sopivaksi ja jossa tiedät millä teholla teet harjoitukset kussakin treenissä, tutustu uuteen 3 kk Primifit-etävalmennukseen tästä linkistä.