You are currently viewing Onnistuneen elämäntapamuutoksen salaisuus

Onnistuneen elämäntapamuutoksen salaisuus

Uusi vuosi on taas alkanut ja se saa monet ihmiset, ja minut itsenikin, tarkastelemaan omaa elämää sekä miettimään, miten asioita voisi tehdä paremmin.

Oma terveys ja hyvinvointi ovat asioita, joihin kannattaa panostaa ja jokainen meistä tunnistaa ainakin itsestään selvimmät kohdat, joita voisi vähän viilata: syödä paremmin ja säännöllisemmin, herkutella kohtuullisemmin ja nukkua enemmän.

Ensimmäinen impulssi näissä tilanteissa on se, että mietitään miten tulokset voisi saada mahdollisimman helposti ja nopeasti. Ihminen on valmis tekemään isompiakin uhrauksia jos palkkio on merkittävä, eikä niitä tarvitse noudattaa kauan.

Laastarin nopea repäisy sattuu vain hetken.

Elämäntapamuutoksen rakentaminen lyhykäisyydessään.

Tiukan treeniohjelman ja ruokavalion noudattaminen antaa kyllä nopeita tuloksia, mutta niissä yleensä unohdetaan, että elämä jatkuu myös tavoitteeseen pääsemisen jälkeen. Huono kunto ja ylimääräiset kilot nähdään ikään kuin sairautena, jotka lääkitään reseptin mukaisella treeni- ja ravinto-ohjelmalla.

Kun tavoite on saavutettu, olet terve?

Valitettavasti tulokset eivät pysy, ellei niiden eteen tehdä jatkuvasti töitä. Sen takia tehodieetit eivät ole pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu.

Ohjelman noudattaminen loppuu yleensä sen takia, koska se ei tunnu “omalta”. Se ei ole oppimisen sekä kokeilun lopputulos. Se ei ota huomioon yksilön omia mieltymyksiä ja elämäntilannetta. Se on todennäköisesti liian rajoittava: henkilö ei koe voivansa elää normaalia sosiaalista elämää.

Paluu takaisin vanhoihin tapoihin johtaa vääjäämättä tulosten menettämiseen ja epäonnistumisen tunteeseen. Jos epäonnistumisia tulee riittävästi, alamme uskoa, että meissä on jotain vikaa ja että onnistuminen on mahdotonta.

Elämäntapamuutokset pitäisikin tehdä siten, että asetetaan pieniä, suhteellisen helposti saavutettavia tavoitteita. Niiden pitäisi olla sen verran isoja, että niiden saavuttaminen tuntuu pieniltä voitoilta, mutta kuitenkin sen verran pieniä, että ne ovat realistisesti saavutettavissa.

Mieti siis täyttävätkö tekemäsi elämäntapamuutokset nämä ehdot:

  1. Niiden on annettava tavoitteidesi kannalta merkittäviä tuloksia
  2. Niiden toteuttamisen täytyy olla realistista ajankäytön sekä käytännön kannalta
  3. Niiden on tunnuttava, suurimmaksi osaksi, hyvältä sekä kivalta toteuttaa

Harva meistä pystyy alistamaan itsensä noudattamaan jotain tarkkaa rääkkiohjelmaa, koska meillä on muitakin tarpeita ja intressejä. Emme ole itsemme orjia.

Keskiverto ihminen pystyy tekemään viikoittain noin 1-2 normaaliin elämään vaikuttavaa muutosta. Kun asioita ei muuteta kerralla liikaa, sopeutumiselle ja oppimiselle jää enemmän aikaa. Jokaiseen muutokseen liittyy aina käytännön järjestelyitä, suunnittelua ja rutiinin harjoittelua. On siis helpompaa opetella ensin syömään uudenlainen aamiainen, kuin siirtyä suoraan noudattamaan täyttä ruokavaliota.

Onnistuneessa elämäntapamuutoksessa tehdään positiivisia asioita itsensä eteen siten, että ne toimivat sekä nyt, että vielä kuukausien ja vuosienkin päästä.

Jos et ole erityisen liikunnallinen ihminen ja ajatus salitreenistä tuntuu ikävältä, mieti minkälaista liikuntaa haluaisit mieluiten harrastaa. Vaihtoehtoja on olemassa todella paljon. Millä treenivälineillä harjoittelu olisi kivointa? Mitä liikuntakursseja on tarjolla?

Jotkut ihmiset motivoituvat liikkumaan ostaessaan uudet treenivaatteet tai -kengät.

Ruokavalion muuttaminen voi olla joskus rankkaa, mutta voit silti valita ne terveelliset ruoat, joista pidät eniten. Mieti mistä hedelmistä ja kasviksista pidät ja laita ne ostoslistalle. Mitä hyviä ruokia niistä voisi tehdä? Selaa läpi reseptikirjoja ja katso miten eri ruokalajeja maustetaan.

Tee asioista aina se itselle kivoin versio, niin pysyt varmemmin valitsemallasi polulla.

Joissain tilanteissa elämäntapamuutoksesta voi olla vaikeaa tehdä kivaa. Silloin on hyvä liittää asiaan joku positiivinen tapa.

Itse esimerkiksi valvoisin mielelläni viikonloppuisin myöhään. Se ei ole kuitenkaan järkevää, koska se sotkee unirytmin ja kostautuu mm. arjen vireydessä sekä salitreenien laadussa. Olen kuitenkin luonut itselleni kivan nukkumaanmenorutiinin, jossa luen jotain kirjaa tai kirjoittelen juttuja muistivihkooni.

Pitkäjänteisyys tuottaa tulosta.

Kun olet tehnyt asteittain merkittäviä ja harkittuja muutoksia, saat myös ajan kuluessa haluamiasi tuloksia. On myöskin todennäköisempää, että tavat säilyvät, koska ne ovat pidemmän kehityksen tulos.

Valmentaessani omia asiakkaitani, teemme aluksi aina kartoituksen ja sen pohjalta katsotaan valmennettavan kanssa, mitä tapoja kannattaisi lähteä muuttamaan. Muutamme viikottain korkeintaan 2 asiaa ja ne päätetään aina yhteisymmärryksessä sekä vapaaehtoisuuteen perustuen.

Sen täytyy tuntua itselle oikealta!

Kiitos kun jaksoit lukea ja tsemppiä elämäntapamuutoksiin :).

Ps. Jos tarvitset apua omissa elämäntapamuutoksissasi sekä niihin sopivissa treeniohjelmissa, kannattaa tutustua vaikkapa 2 kk Kipinä-valmennuspakettiini tästä.