Jos olet koskaan yrittänyt tehdä elämäntapamuutosta, olet varmaan huomannut, että tavoitteeseen harvemmin pääsee aivan suoraa reittiä. Alussa yleensä saadaan helpommin tuloksia, koska motivaatio on vielä korkealla ja keho reagoi helpommin täysin uusiin asioihin.
Kaiken todennäköisyyden mukaan jossain vaiheessa tulee vastaan yllättäviä haasteita, jotka pysäyttävät kehityksen.
- Sairastuminen
- Motivaation loppuminen
- Treenien väliin jääminen kiireiden takia
- Viikon ateriat eivät mene ihan putkeen parien juhlien ja työmatkan takia
- Treeniohjelmalla ei saa enää tuloksia ja se vaatisi päivittämistä
Joskus saattaa tulla jopa takapakkia, mikä on erityisen turhauttavaa. Vaivalla saatujen tuloksien menettäminen harmittaa aina.
Tavoitteisiin pääseminen on vähän kuin yrittäisi ampua jousella maalin häränsilmään.
Olet valinnut itsellesi maalin, johon tähdätä ja käsissäsi on jousi sekä nuoli. Sinulla on tavoite, suunnitelma sekä tarvittavat työkalut.
Alussa nuolet lentävät lähinnä maalin suuntaan, mutta eivät silti osu siihen. Kun ampuja tekee korjauksia tekniikassa, osa nuolista alkaa osumaan jo tauluun.
Vaikka asiat eivät menekään täydellisesti, ne ovat kuitenkin menossa parempaan suuntaan. On myös tärkeää arvostaa, että olet tähtäämässä kohti valitsemaasi korkeinta tavoitetta.
Selkeän, merkityksellisen tavoitteen sekä vision puuttuminen on yleensä se, mikä saa ihmisen lopettamaan silloin, kun on vaikeaa.
Tekemällä jatkuvasti pieniä korjauksia, nuolet osuvat tarkemmin ja tarkemmin taulun keskelle.
Yksi avain onnistumiseen on se, että ei lakata harjoittelemasta, vaikka et saisikaan yhtään osumaa viimeiseen kymmeneen laukaukseen. Olet valmis oppimaan tekemään asiat paremmin ja luopumaan siitä, mikä pidättelee sinua.
On aivan normaalia, että tavoitteisiin päässyt henkilö on kokenut matkansa varrella kehityksen pysäyttäviä ongelmia tai jopa taantumista.
Nuo tilanteet ovat kuitenkin vain risteyksiä, joissa voi valita kahdella tavalla:
1) Henkilö turhautuu ja lopettaa, koska asia tuntuu liian vaikealta
- ”En voi onnistua tässä”
- ”Tein niin paljon töitä ja nyt se osoittautui turhaksi”
- ”Olen yrittänyt jo kaikkea”
- ”Minussa on jotain vikaa”
2) Henkilö turhautuu, mutta toivuttuaan siitä, hän muistaa omat tavoitteensa ja miksi oli alunperin tähtäämässä niihin
- ”Missä menin vikaan?”
- ”Mitä voisin tehdä paremmin?”
- ”Korjaan asian X ja yritän uudestaan”
Nämä toimintakaavat ovat meille kaikille tuttuja ja näen niitä toistuvasti omassa valmennuksessani. Itseensä pettyminen, luovuttaminen näennäisen tappion edessä ja piiloutuminen maailmalta eivät ole ratkaisu. Ne vain tekevät muutoksesta vaikeampaa tulevaisuudessa.
Sen takia kannustankin asiakkaitani olemaan itselleen armollisia noina hetkinä, mutta kantamaan silti vastuun omista valinnoista. Se on ainoa tie kohti onnistumista.
Pyyhi siis kyyneleet, poimi jousi ja nuoli takaisin käteen ja luo katse kohti valitsemaasi maalia!
Pidä itsestäsi huolta ja kiitos, kun jaksoit lukea.
-Stelios
P.S. Jos kamppailet elämäntapamuutoksien kanssa, kannattaa tutustua 2 kk Kipinä-valmennukseen, jossa asiat tehdään askel kerrallaan, kohti sinun luomaasi visiota. Autan sinua pysymään tilivelvollisena ja kantamaan vastuuta omista valinnoistasi, myös niinä vaikeampina aikoina. Tutustu valmennukseen tästä.